Čajových odvarů existuje mnoho druhů a všichni jistě dobře znáte čaj černý a zelený. Pro oba dva je typická právě barva, která charakterizuje nejen zabarvení nálevu, ale i samotných čajových lístků. Zatímco černý čaj je fermentovaný, zelený fermentací neprošel, a to se projevuje právě svěžím nádechem do zelena. Existují však i čaje jinak barevné, například červený čaj, který ovšem nemá nic společného s čajovníkem, ale jedná se o zcela odlišný druh nápoje.
Červeným čajem rozumíme například velmi známý a u nás již poměrně rozšířený Rooibos. Získává se z listů tropického keře Aspalathus linearis, přirozeně rostoucího v Jižní Africe. Některé lístky, podobně jako u čajovníku, prochází fermentací, jiné se nefermentují, přičemž na trhu seženete oba druhy lístků, i když ty fermentované jsou známější. Fermentovaný Rooibos po zalití vodou zbarví nádobu do červenohnědého odstínu, odkud také pochází výraz „červený čaj“.
Podstatnou výhodou, pro níž je také velmi často vyhledáván, je, že neobsahuje žádné toxické alkaloidy, tedy žádný kofein (tein). Tím pádem je Rooibos vhodný i pro děti a těhotné ženy. Některé zdroje popisují, že má i léčivé účinky, údajně mírní bolesti hlavy, deprese a úzkosti, podporuje hlubší spánek a využívá se i ve formě obkladů pro léčbu různých zánětů na pokožce a pro rychlejší regeneraci kůže při popáleninách.
Rooibos je vhodný pro každodenní popíjení i v rámci pitného režimu, ovšem můžete jím obdarovat i vaše přátele, zejména pokud jej ještě neznají, a můžete jej nabídnout také lidem, co jsou zvyklí na kofein, aby měli možnost jiné alternativy a mohli se rozhodnout, zda s kofeinem skoncují, či nikoli. Svérázná chuť tohoto nápoje umožňuje přislazovat jej medem, někteří do něj přidávají mléko, ale lze jej pít i zcela neoslazený, protože není hořký a nemá ani žádnou nepříjemnou pachuť.