Jedním ze strašáků současnosti se stal pojem „vysoká hladina cholesterolu v krvi“. Dříve to byl problém především starší generace a mladí se tím téměř nezabývali. Dnes s vysokou hladinou cholesterolu bojují dokonce i malé děti. Podle odborníků je až sedmdesát procent lidí, kteří nemají tu správnou hladinu. Určitě není vhodné tento stav podceňovat, protože může mít za následek nemoci srdce a cév. A ty mohou být i smrtelné. Náš organismus tuto látku potřebuje, ale pouze v omezeném množství. Cholesterol získává naše tělo dvojím způsobem.
1. Přijímáme ho potravou.
2. Naše tělo si ho dokáže přirozeně vytvořit.
Jak si tedy udržet tu správnou hladinu? Pochopitelně, že k tomu velkou měrou přispívá strava. Naše tělo určitě uvítá dostatek ovoce a zeleniny. Kromě toho je potřeba dostatečný přísun vlákniny, kterou najdeme například v luštěninách.
– hrách
– fazole
– čočka
– sója
– cizrna.
Právě luštěniny obsahují vlákninu rozpustnou i nerozpustnou, která povzbuzuje správnou činnost střev. Je tedy prevencí i proti zácpám a rakovině tlustého střeva. Vláknina prospívá i tím, že na sebe cholesterol váže a tím napomáhá jeho regulaci v těle.
HODNÝ A ZLÝ CHOLESTEROL
Odborníci zjistili, že velkou roli hraje strava už v dětském věku. Už kolem desátého roku věku dítěte se mohou objevit první problémy, spojené právě s vysokou hladinou cholesterolu. Pak s tímto problémem bude dítě bojovat po celý život. Cholesterol se rozeznává z laického hlediska na ten „hodný“ a „zlý“.
· Hodný HDL cholesterol má za úkol dopravu cholesterolu z jater do krve a tím chrání cévy před jeho usazováním.
· Zlý LDL cholesterol mu to kazí tím, že usazuje tuky na stěnách cév.
Tuky v krvi mohou zvyšovat i sladkosti. Jestliže bez nich nemůžete být, raději než levnou náhražku čokolády, volte kvalitu. Kvalitní čokoláda s vysokým podílem kakaa určitě bude dobou volbou.